Koláčkova galerie - www.KOLAS.cz

Návštěvní kniha / Guestbook 2007

vřetenuška ještěrka sametka tařice žluťásek

nejnovější příspěvky / latest comments

Marek - 15.12.07
Dobrý den.
Máte opravdu velice pěkné stránky a pěkné fotografie. Já také rád fotím motýly a chtěl bych se zeptat jestli byste mi neporadil s určením tohoto motýla, jehož fotku přikládám. Vyfotil jsem ho v Chrvatsku na ostrově Brač, někdy ke konci května. Nikde jsem podobného motýla nebo spíše můru nenašel a nevím co by to mohlo být. Předem děkuji a přeji vám mnoho úspěchů ve fotografování. Marek

hnědopáska temnopásá Dysgonia algira - foto Marek

Děkuji za pochvalu stránek a fotografií. Můru jsem hledal v literatuře, nenašel.

Dobrý den. Píši opět kvůli tomu motýlu z Chorvatska. Už jsem ho identifikoval. Koukněte sem: http://www.leps.it/indexjs.htm?SpeciesPages/DysgAlgira.htm
Mockrá vám děkuji. S pozdravem Marek

No tak vida... Doplňuji poetický český název: hnědopáska temnopásá.

Zdeněk Hromádko - 5.12.07
Dobrý den, musím Vám pochválit nádherné fotografie ve všech albech v galerii, zároveň prosím o pomoc s determinací, také trochu fotím a na webové stránky (www.naturefoto2000.com) se snažím dávat až určené druhy, mám 2 fotografie (housenku a kuklu) stejného druhu, housenky požíraly lupinu, ale nepodařilo se mi je určit, mám je i na www.biolib.cz , ale ani tam mi je zatím nikdo neurčil. Mohu Vás požádat, zda by se Vám to nepodařilo, děkuji.
Mnoho dalších úlovků a dobré světlo přeje Zdeněk Hromádko

kukla - foto Z. Hromádko

kukla - foto Z. Hromádko

Tak musím přiznat, že s housenkou si nevím rady, natož pak s kuklou.

Jan Ipri - 24.11.07
Vážený pane dovolte mi, abych Vám složil poklonu za způsob jakým je vedena Vaše fotogalerie přírody.
Prosím Vás o pomoc při určení kobylky a můry z přílohy.
Děkuji Ipri Jan

kobylka - foto J. Ipri

dřevobarvec lískový - foto J. Ipri

Děkuji za poklonu. Na první fotografii by mohla být kobylka smrková, ale za to neručím, v rovnokřídlých se vyznám ještě méně než v motýlech. Můru určit nedovedu, na to je příliš zmuchlaná...

Aktualizace 3. 11. 2008: Leoš Řičánek můru určil, je to dřevobarvec lískový (neboli též osenice půvabná) Actinotia polyodon. Děkujeme.

Radka Hájková - 22.11.07
Dobrý den,
na jedné z našich vycházek okolím Lovoše (české středohoří) ,jsme měli možnost vyfotit tuto housenku. Pokud znáte název motýla,budeme velice rádi.
Dále Vás chceme pochválit za krásné fotografie - radost pohledět.
Děkujeme a přejeme hezký den Radka Hájková

štětconoš ořechový - foto R. Hájková

Kolem Lovoše je hezky, v květnu jsem se procházel po Borečském vrchu a v Opárenském údolí. Housenka patří štětconoši ořechovému.Dospělý motýl není nijak nápadný, zato housenka je opravdu pěkná.
A za pochvalu fotek děkuji, já říkám, příroda je krásná a fotograf to akorát nesmí moc kazit.

Miloslav Weselý - 26.10.07
Dobrý den,dlouho jsme nemohli přijít na to, co nám lítá na balkón na muškáty a jiné květiny, vypadalo to jako malý kolibřík, díky vám se nám podařilo zjistit, že je to dlouhozobka svízelová, děkujem, mimochodem, je moc krásná. Ostrava-Zábřeh

Není zač. Souhlasím, že dlouhozobka svízelová je krásná a její návštěvy na muškátech působí občas jako zjevení. Kousek divoké přírody uprostřed města prostě potěší.

Jan Koláček - 18.10.07
.....právě jsem navštívil Tvoji fotogalerii. Co dodat? Je asi zbytečné opakovat co už bylo napsáno. Moc pěkné. Nebudu psát, která fotografie se mi líbí nejvíc, protože si myslím, že tyto pocity jsou momentální a to co se líbí teď se nemusí líbit za chvíli a obráceně.
Přeji dobré světlo a hodně úspěchu a volného času k další tvorbě.
Kolda
www.fotokolacek.cz

Máte moc pěkně udělanou galerii s řadou nádherných fotografií. Uložil jsem si mezi oblíbené... Dobré světlo a hodně zdaru i Tobě.

Martin Milec - 14.10.07
Dobrý den,
2. září v 19,10 jsem na balkoně v ulici Bartošova/Brno stihl odfotografovat cosi, co vypadalo, létalo (trhaně), pilo nektar z muškátů za letu – prostě jako kolibřík. Ale ten u nás nežije. Až podle Vašich stránek (na doporučení kamaráda) jsem tohoto motýla identifikoval. Na muškáty létá pravidelně a je to pěkný pohled.
Vaše stránky jsou bezva.
S pozdravem
Martin Milec

dlouhozobka svízelová - foto M. Milec

Děkuji za pochvalu na adresu stránek, jsem rád, že se Vám díky nim podařilo identifikovat dlouhozobku svízelovou.

L. Sládeček - 21.09.07
Dobrý den,posílám foto mě neznámé housenky,o jaký druh se prosím jedná? Děkuji.
Sládeček.

štětconoš ořechový - foto L. Sládeček

Na fotografii je housenka štětconoše ořechového z čeledi bekyňovitých.

Milan Vániš - 10.09.07
Dobrý den, podařilo se mi vyfotografovat housenku na zahradě a nemám tušení co je to zač. Posílám Vám dvě fotografie a prosím Vás o identifikaci. Předem děkuji. Milan Vániš

lišaj smrtihlav - foto M. Vániš

Na fotografii je opět housenka lišaje smrtihlava. Není nádherná?

Olga Divišová - 30.08.07
Pokud mi to čas dovolí,ráda se věnuji své zahrádce a kytičkám na ní. Odměnou mi je, když mně tyto moje výpěstky navštíví krasavci, jako je motýl na fotce. Nejsem si však jistá, zda jsem jej dobře identifikovala. Jedná se o perleťovce velkého nebo o babočku síťkovanou? Podařilo se mi jej zachytit 27.8.07 v Děčíně. Divišová O.

perleťovec malý - foto O. Divišová

Na fotografii je další z motýlů s černou kresbou na rezavém podkladu, a to perleťovec malý.

Peter Jakubov - 25.08.07
Dobrý deň, chcel by som vás požiadať, aby ste nám pomohli s identifikáciou jednej neobyčajnej húsenice.Má asi 10 cm a našli sme ju v našej záhrade na východnom Slovensku.Nie sme odborníci a preto si radi necháme poradiť od experta.
S pozdravom Peter Jakubov, Slovensko

lišaj smrtihlav - foto P. Jakubov

Na fotografii je housenka lišaje smrtihlava.

Martin Zelenka - 13.08.07
Dobrý den,
jako ostatní návštěvníci Vašich motýlích stránek jsem jejich úrovní velice nadšen a díky jim jsem se vrátil ke svému dětskému koníčku - sbírání tuzemských denních motýlů. Dříve jsme je ovšem s dědečkem chytali a napichovali na špendlíky, ale dnes, kdy jsme vděčni za vše živé, stačí je kvalitně vyfotografovat a utřídit. To bývá ovšem někdy problém, protože se motýl málokdy ukáže z obou stran, aby ho bylo možné jednoznačně zařadit.
V Řeži u Prahy se mi minulý týden podařilo vyfotografovat (amatérsky), řekl bych že ostruháčka, ale nevím jakého. Na Vašich stránkách jsem podobného nenašel a v mých knihách o motýlech nejsou všechni ostruháčci vyobrazeni z rubové strany. Dovedete ho určit?
S pozdravem
Ing. Martin Zelenka

ostruháček březový - foto M. Zelenka

Jedná se o ostruháčka březového. Shodou okolností je to tento měsíc už třetí fotografie tohoto motýla, kterou mi někdo posílá. Asi jich letos létá hodně, jenom mně se pořád nedaří na nějakého narazit! Ale to je na tomto koníčku krásné, že člověk nikdy neví, zda bude úspěšný a jestli se mu podaří vyfotografovat ten druh, za kterým se vydal, nebo nějaký úplně jiný...

Martina Nováčková - 08.08.07
Dobrý večer.
Právě včera se nám do kuchyně zatoulal nějaký druh lišaje, ale nejsem schopná ho identifikovat. Proto Vás prosím o pomoc. Jsme z Rokycan a podle mého strýce, který se entomologií zabýval v mládí vím, že se jich tu za jeho mládí vyskytovalo hodně. I my je každoročně pozorujeme jak sají z květů petúnií. Je to úchvatná podívaná. Takto velkého jsme ještě neviděli. Omluvte prosím kvalitu fotky. Je focený na misce vah přes folii aby neulétl a doma si neublížil. Po focení jsme ho zase vypustili.
Předem díky za odpověď.
Martina z Rokycan

lišaj svízelový - foto M. Nováčková

Do kuchyně v Rokycanech se zatoulal lišaj svízelový.

Blanka Větrovcová - 04.08.07
Díky moc za stránky o motýlech. Při svých cestách po naší zemi občas nějakého vyfotím, dělala jsem teď popisky na stránky a zjistila jsem, že nevím, co je co za druh. U Vás se to hledá jedna báseň.
Posílám Vám jednoho okáče černohnědého z Orlických hor (doufám, že jsem to tipla dobře). :o)
Blanka Větrovcová alias Claricia

okáč černohnědý - foto B. Větrovcová

Díky za pochvalu i pěknou fotečku okáče černohnědého a jsem rád, že se Vám na mých stránkách dobře hledá.

P. Skopalík - 29.07.07
Dobrý den, dnes jsme při túře po Jeseníkách vyfotili motýla, jehož snímek přikládám. Nejsme žádní odborníci, hledali jsme na internetu, ale nepodařilo se nám zjistit, co je to za druh. Netušíte? Díky,
P. Skopalík

babočka osiková - foto P. Skopalík

Podařilo se Vám vyfotografovat babočku osikovou. Tohoto motýla mám osobně moc rád, i když není přímo vzácný, tak setkání s ním není běžnou věcí, obvykle sedá vysoko ve větvích. Ale pamatuji z Krkonoš, že se tam vyhřívali na poražených kmenech u cesty i ve větším počtu.

Lubomír Šimík - 23.07.07
I tyto snímky jsou ryze amatérské, ale doufám, že přestože nejsou nijak kvalitní, přesto potěší. Ve Vaši nádherné galerii není jaoň červenooký opět patrně pouze proto, že jste s ním v přírodě dosud nesetkal. Mě se to poštěstilo v jeden den hned několikrát - na stejném místě. A přidávám ještě dvě fotky z tohoto víkendu, kdy mi pózovali motýli na těle..
Přeji Vám spoustu krásných fotografických zážitků, o které se s námi na Vašich stránkách dělíte.
Ing.Lubomír Šimík

jasoň červenooký - foto L. Šimík

babočka admirál - foto L. Šimík

Děkuji za pěkné fotografie. Jasoně červenookého dosud vyfoceného nemám, snad se mi příští rok podaří najít čas na výpravu za tímto nádherným motýlem.

Martina Slimaříková - 13.07.07
Vážený pane, jsem velice ráda, že existují vaše úžasné stránky. Díky nim se mi podařila rozluštit identita návštěvníka přilétajícího již druhým rokem na muškáty.
Jako i ostatní a nebylo jich dle vašich příspěvků málo, jsem se domnívala, že je to druh kolibříka.
Nedalo mi to a pokusila se blíže určit jaký. Mým velkým překvapením bylo, že se jednalo o motýla - druh dlouhozobka svízelová. Musím dodat, že je to opravdu velice živý a neposedný motýl. Smekám před všemi, kterým se ho podařilo vyfotit. Jejich úvahy v prvních chvílích při setkání s tímto motýlem jsou velice výstižné a trefné.
Chtěla bych tímto přispět a rozšířit jeho výskyt i na Moravu a to do oblasti LITOVELSKÉHO POMORAVÍ. A až se mi ho podaří zkrotit a pořídit opravdu dobrou fotografii ráda Vám ji zašlu.
Přeji mnoho dalších spokojených návštěvníků Vašich stránek.
Martina Slimaříková

Jsem rád, že Vám byl můj web užitečný a že jste díky němu odhalila dlouhozobku svízelovou. Že se vyskytuje i na Moravě vím, ona je tak zdatný letec, že se může objevit prakticky kdekoliv, kolem bodláků vysoko v horských údolích i na muškátech uprostřed velkoměsta. Tečky na mapě ukazují, kde jsem motýla fotografoval, ambice na mapování skutečného výskytu nemám - ale mají je vědci z entomologického ústavu, takže když mi napíšete jméno města nebo vesnice a datum, rád jim tento údaj přepošlu a bude zanesen (pod Vaším jménem, samozřejmě) do databáze výskytu motýlů u nás.
Více o projektu mapování můžete najít na www.lepidoptera.cz, zatím jsou zpracované jen výsledky mapování denních motýlů, ale noční už se také mapují. Je to běh na dlouhou trať, ale snad přispěje k lepšímu poznání a účinnější ochraně těch krásných tvorů.

Pavel Urbánek - 04.07.07
Dobrý den pane, předem se omlouvám za svůj ryze amatérský příspěvek. Nejde o žádný exhibicionismus, ale obyčejnou zvědavost amatérského footografa, kterého zaujal na chatě v Sušici nezvyklý druh motýla, který mění barvu z hnědé na azurovou s takovou rychlostí, že mně to nedalo a pokusil jsem se ty jeho barevné přeměny zaznamenat. Ve vaší fotogalerii jsem se dozvěděl, že by snad mělo jít o batolce duhového, což byl pro mne doposud naprosto neznámý druh. Pokud Vás moje snímky zaujmou, tak budu rád a přeji Vám ve Vaší bohulibé činnosti mnoho zdaru.
Ing.Pavel Urbánek

batolec červený - foto P. Urbánek

batolec červený - foto P. Urbánek

Z posílání fotografií nemusíte mít obavy, rád se podívám na podařené snímky motýlů. Musím Vás opravit, je to batolec červený a nikoliv duhový, ten nemá tak výrazné oko na předních křídlech. V jižních Čechách by navíc měl být batolec červený o něco hojnější než jeho větší příbuzný. Batolce červeného jste ovšem v mé galerii najít nemohl, má to jeden prostý důvod, dosud se mi ho nepodařilo vyfotogafovat. Před pár týdny jsem si ho ale mohl dost z blízka prohlédnout, když jsem se vracel do práce z oběda, tak posedával přímo před naší firmou v Praze na Proseku. Je to zdatný letec a občas se holt zatoulá až do města...

Radek Nechvátal - 04.07.07
Při nedávné procházce jsem vyfotil tohoto motýlka.Na vašich stránkách ani nikde jinde jsem ho nedokázal identifikovat.
Nemáte náhodou možnost nějak ho identifikovat a sdělit mi jeho jméno. V případě zájmu mohu poskytnout jeho fotografie na vaše stránky.
S pozdravem
Ing. Nechvátal Radek

nesytka šťovíková - foto R. Nechvátal

Motýl je nejspíše nesytka rybízová. 100% si jist nejsem, ale podle tří pruhů na zadečku by to měla být ona. Za nabídku použití fotografií děkuji, dovolil jsem si vložit Váš e-mail s fotografií jako příspěvek do návštěvní knihy.

Oprava 2. 9. 2007: Podle určení prof. Zdeňka Laštůvky se jedná o nesytku šťovíkovou Pyropteron triannuliformis, "spíše vzácný a lokální druh". Děkuji Jiřímu Benešovi za zprostředkování této informace.

Martin Jiřinec - 02.07.07
Dobrý den, rád bych se s vámi podělil o jednoho krasavce,který se nám už druhý rok objevil na zahradě. O to větší překvapení bylo, když jsme ho našli jak se zakuklil na našem věšáku na prádlo.Tak teď čekáme,co z něho bude. Pokud jsem to spravně našel, měl by to být otakárek fenyklový.
S pozdravem Martin Jiřinec, Kladrubce

otakárek fenyklový  - foto M. Jiřinec

otakárek fenyklový  - foto M. Jiřinec

Našel jste to správně, měl by to být otakárek fenyklový. Přeji Vám, aby se Vám podařilo ho zastihnout, až se bude klubat.

Hugo Haniš - 01.07.07
Posílám vám pár obrázků jakési můry,kterou jsme našli v Ostravě - Vítkovicích letos při Zlaté tretře.Jsem laik a tak nevím o jaou můru se jedná.Vaše galerie motýlů se mi líbí,avšak tuto jsem mezi obrázky nenalezl.Je bohužel focená na dlani kolegy a tak asi neodpovídá vašim představám o fotografii motýla.Podoba s tvarem stihaček STEALTH je podivuhodná.Máte-li čas a vědomosti napište mi,prosím,o jaký druh se jedná.Nedaří se mi nalézt nikde podobenku této můry a rád bych věděl,co že jsme to potkali.
S díky Haniš

lišaj lipový  - foto H. Haniš

Stíhačka, co se přiletěla podívat na Zlatou tretru, je modelová řada stará 50 milionů let - přibližně před takovou dobou již na Zemi létali motýli v podobě, kterou známe dnes. Věda ji zná jako Mimas tiliae, lišaje lipového.

Leoš Řičánek - 25.06.07
Dobrý den, jen jsem dnes otevřel Váš web, hned jste mne potěšil, poněvadž zavíječ purpurový - Váš motýl týdne - je ten, kterého jsem včera vyfotil a marně hledal ve svých atlasech; takže děkuju za určení.
Na oplátku: při prohlížení Vašich stránek jsem narazil na dotaz p. Jana Oplta z 15.05.07. Na snímku je housenka Drvopleně obecného; Cossus cossus z čeledi drvopleňovitých.
Přeju spoustu pěkných úlovků
Leoš Řičánek
www.butterfly.webz.cz

Díky za určení drvopleně, už jsme s panem Opltem tuhle záležitost rozlouskli, budu to tam muset dopsat.
S tím zavíječem - pozor na podobného zavíječe zlatoskvrnného, mně se na první pohled hodně pletou, ale podle tvaru světlých skvrn na předních křídlech se rozeznat dají - nikoliv tedy podle sytosti zbarvení, i z. purpurový dokáže být pěkně do zlatova, jako je ostatně ten na úvodní stránce :)

Lubomír Soldán - 24.06.07
Dobrý den pane Koláček. Náhodou jsem objevil vaši web stránku při hledání druhu motýla kterého se mi povedlo vyfotografovat, a myslím docela zdařile.Tohoto motýla se mi povedlo ne chytit ale usadit na prst ve skleníku a na ruce mi vydržel celou dobu než jsem si došel do domu pro fotoaparát Bohužel hned po prvním snímku se mu zachtělo odletět takže jen jeden obrázek.Vyfotografovaný byl digi foto Praktika 6mpx.Jo a nakonec lokalita. Obec Červeník okr. Hlohovec Slovensko.
S pozdravem Soldán Lubomír
PS. ať žije krásná příroda.

Ještě k předchozímu majlu samozřejmě podle vašich stránek jsem určil že se jedná o otakárka feniklového.

otakárek fenyklový - foto L. Soldán

Díky za pěknou fotografii otakárka fenyklového. Unavený motýl se obvykle usazení na prst nijak nebrání, za horkého počasí dokonce řada motýlů ráda saje lidský pot, je pro ně cenným zdrojem minerálních látek. K vašemu "ať žije krásná příroda" dodávám "ať žijí i lidé, kteří ji mají rádi".

Václav Fanta. - 18.06.07
Batolec duhový byl pro mne překvapením, setkal se se mnou poprvé. Nafotografoval jsem jej přístrojem Olympus SP550UZ s maximálním optickým přiblížením 17.června 2007 u Nového Města nad Metují.

batolec červený - foto V. Fanta

K fotografii housenky, přistižené na silnici z Bohuslavic nad Metují do Dobrušky mám prosbu. Víte-li, ke kterému motýlu patří, poskytněte mi název.

lišaj svízelový - foto V. Fanta

Přeji Vám samé šťastné dny s množstvím kvalitních záběrů.
Václav Fanta Nové Město nad Metují

Díky za e-mail a fotografie, několik batolců jsem v poslední době zahlédl na různých místech, ale vyfotografovat se mi ani jednoho nepodařilo. Housenka je podle mého názoru podpořeného atlasem lišaj svízelový, prý poměrně vzácný druh.

Václav Fanta. - 27.06.07
Vážený pane, omlouvám se, že reaguji na Váš e-mail teprve nyní, ale až dnes se mi dostala do rukou kniha "Motýli" od Josefa H. Reichholfa, kde na stránkách 82 a 83 je uveden na pravou míru náš omyl ohledně batolců. V našich záběrech se jedná o batolce červeného.
S pozdravem, Václav Fanta

Máte naprostou pravdu, podle oka na předních křídlech je to opravdu batolec červený. Úplně jsem to přehlédl.

František H. - 22.05.07
Dnes mě děti volali do parku kvůli motýlu. Bohužel mi bylo vykradeno auto i s foťákem, tak jsem to natáhl přes kameru s bídným rozlišením a kvalitou. Nicméně by mě zajímalo co to je za motýla či můru. Rozpětí asi 10cm. Díky Franta

martináč hrušňový - foto František H.

Podle záběrů z kamery lze jednoznačně určit, že jde o martináče hrušňového, nočního motýla s rozpětím křídel 10 - 16 cm, které z něj činí největšího evropského motýla. Gratuluji k nevšednímu zážitku, jakým setkání s tak velkým motýlem musí být - já dosud neměl to štěstí.

Jan Oplt - 15.05.07
Dovolte mi složit poklonu za nádhernou podívanou, kterou je možné shlédnout na Vašich stránkách. Jste nejen vynikající fotograf - ale evidentně i odborník v taxonomii hmyzu. Dovolte mi prosím obrátit se na Vás s prosbou o identifikaci larev - zřejmě tesaříkovitého brouka, které jsem objevil v uschlém kmeni jeřábu, který vítr v zimě vyvrátil. (Stalo se před rokem). Larev mi bylo líto a tak jsem polena navezl do kouta zahrady (aby mi nevlezly do krovů) a zakryl starým kobercem. Přes léto jsem na ně pozapoměl - na podzim tam již larvy pochopitelně nebyly - ani jsem nezahlédnul žádného brouka.
Těším se na novinky ve vašem blogu.
S pozdravem Jan Oplt

drvopleň obecný - foto J. Oplt

Děkuji za tolik pochvalných slov na mou adresu, snad si je ani nezasloužím, to před nádherou a rozmanitostí přírody je třeba smeknout. Odborník v taxonomii nejsem, s určením brouka podle larvy nemohu sloužit. Možná na imago bych si podle atlasu troufl... Zkuste fórum na www.ifauna.cz, tam by někdo mohl vědět.

Doplněno 16. 5. 2007: Jde o housenku drvopleně obecného, dřevokazné můry.

Jaroslav Šerý - 05.05.07
Jarin, Valašské Klobouky - Vyfotil jsem u nás na zahradě jakůsi "Sviňu" a nevím co to je. Celou galerii jsem prošel a nic podobného jsem nenašel. Buď nevidím, nebo tam prostě neni! Jestli budete mít chvilku tak mi, pěkně prosím, napište co to je. Předem děkuju.

zelenopláštník lískový - foto J. Šerý

Ta "sviňa" je běločárník smrkový z čeledi Píďalkovitých, housenky se živí jehličím smrků a borovic. V nížinách se vyskytuje hnědá forma tohoto motýla. V mé galerii opravdu není... Alespoň prozatím.

Oprava 2. 9. 2007: Jiří Beneš určil tuto píďalku jako zelenopláštníka lískového Chlorissa cloraria, "na Valašsku leckde přežívající druh xerotermních trávníků".

Josef Švestka - 04.05.07
Při hledání „kytiček“ Mohelenské stepi , kterou jsem nedávno navštívil, jsem narazil na Vaše stránky. Obdivuji Vaše precizní záběry hmyzu a Vaše znalosti v oblasti přírody. Vím, co stojí úsilí získat zdařilý záběr. Občas fotím kytičky a vím, že pokud je pěkné počasí je zákonitě doprovázené větrným počasím , což při focení kytiček většinou vadí. U motýlů je to otázka štěstí a trpělivosti…. Posílám Vám foto – Batolec duhový – foceno v červenci 2006 na Vysočině – poblíž obce Smrk a Pozdatín.
Pokud mi nějaký motýl zapózuje neodolám a pak doma pracně určuji… Já považuji Batolce za jedny z nejhezčích našich motýlů…
Dobré světlo a zdařilé záběry
Josef Švestka
Střelice u Brna

batolec duhový - foto J. Švestka

Krásný batolec, já zatím neměl to štěstí. A Mohelenská step, tam fouká pořád. Snad měli raději postavit v Dukovanech elektrárnu větrnou :-) Ať se daří i Vám!

Hana Pitelová - 09.02.07
Dobrý den!
Hana Pitelová z Drnovic u Vyškova – jihomoravský kraj : mám dotaz na Vás a můžete mi prosím zjistit motýla, který má housenku zelenou s žlutým páskem po obou stranách hřbetu podélně a škodí na mečíkách – gladiolech vykusuje dírky do květu a ožírá klas s květy. Ještě vloni v září byla housenka na květu mečíků a nevím, jak vypadá dospělec. Měl v názvu hřbetovec a měla jsem atlas kapesní motýlů. Již dva roky ho nemám a zůstal u bývalého přítele. V tom atlase byl vyobrazený a zapomněla jsem si atlas motýlů vzít zpátky. Děkuji. S pozdravem Hana Pitelová

Hřbetovec, hřbetozubec, opravdu nevím, je mi líto, zelenožlutých housenek je hrozně moc druhů. Navíc gladioly u nás divoce nerostou, takže se v našich atlasech motýlů jako živné rostliny neuvádějí. Možná by pomohl nějaký zhrádkář?

nejnovější příspěvky / latest comments

příspěvky / comments 2006

příspěvky / comments 2004 - 2005

www.KOLAS.cz
Koláčkova galerie fotografií
Toulky českou přírodou
Koláčkova galerie motýlů